Project

‘Liever voor de Klas’: zij-instromer in Amsterdam

Als we niets doen is in 2023 het lerarentekort in Amsterdam opgelopen tot 440fte. Gelukkig staan er veel zij-instromers klaar om het Amsterdamse onderwijs te versterken. Wij helpen ze met een goede start om ze te behouden voor de stad. Wij zorgen voor goede begeleiding en voor inspiratie. 

We laten zij-instromers kennis maken met alle facetten van het vak van leraar. Onze begeleiding focust op alles waar je als zij-instromer mee te maken kan krijgen. 

 

Routekaart zij-instroom

Routekaart zij-instroom voor scholen

Data bijeenkomsten zij-instroom 2023-2024

 

Elke is zij-instromer: 'Ik ben trots op alle creativiteit die ik in me blijk te hebben.'


 

Elke is zij-instromer op basisschool Twiske in Amsterdam Noord. Zij kwam uit een hele andere wereld voor zij de stap naar het onderwijs maakte. Samen met directeur Arie Wim vertelt zij over haar ervaringen. Wat leert zij? En wat brengen de zij-instromers de school volgens Arie Wim?

Lees hier het interview

Vijf redenen om zij-instromer in Amsterdam te worden


1. Er is 1Loket waar je advies, informatie en begeleiding van een intermediair krijgt.

2. Je volgt een kwalitatief sterk traject op maat, dat is ontworpen door de Amsterdamse basisscholen en lerarenopleidingen.

3. Je krijgt een persoonlijke coach uit de stedelijke begeleidingspool, bovenop de reguliere begeleiding vanuit de school: 18 uur in het voortraject, 60 uur in het eerste eerste jaar en 30 uur in het tweede tweede jaar. In het eerste jaar dat jij jouw bevoegdheid hebt, kun je 15 uur coaching krijgen.

4. Je wordt opgeleid voor het Amsterdamse onderwijs; voor Amsterdamse leraren is er een voorrangsregeling voor een woning in de stad, een extra reiskostenvergoeding en een jaarlijkse grote steden toelage.

5. Als Amsterdamse leerkracht heb je extra loopbaanperspectief met mooie ontwikkelingsprogramma’s.

Contact


Jacqueline Sweerts

Projectleider Zij-instroom
j.sweerts@bboamsterdam.nl

Jonne Gaemers

bestuurder AMOS (BBO bestuur, voorzitter Stuurgroep Noodplan, portefeuillehouder modulair opleiden)
jonne.gaemers@amosonderwijs.nl

Gerelateerde projecten


Leraar in Amsterdam: een kleurrijk beroep
Wij dagen leraren uit om hun talent te ontdekken en zich te specialiseren als bijvoorbeeld leraar/onderzoeker, leraar/coach of expert in een specifiek vak.
Verschillende leerroutes voor onderwijsondersteuners in ontwikkeling
Krijg inzicht in je eigen kwaliteiten en niveau, ambities, loopbaanmogelijkheden en ontwikkelbehoefte én professionaliseer je inhoudelijk, pedagogisch en didactisch.
Wonen, mobiliteit en dienstverlening
Gemeentelijke producten op het vlak van parkeren, mobiliteit, reiskosten en wonen proberen we zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de publieke professionals.