Leescadeau Amsterdam 750 jaar voor alle circa 60.000 basisschoolleerlingen


17 oktober 2024

In 2021 heeft het Breed Bestuurlijk Overleg besloten om ter ere van Amsterdam 750 een leescadeau mogelijk te maken voor alle 60.000 basisschoolleerlingen in Amsterdam. Het jubileumjaar gaat op 27 oktober a.s. van start. Tijd dus voor een update.

 

Het wordt een feestelijk cadeau ter ere van de jarige stad, ter bevordering van de binding met Amsterdam en het leesplezier van Amsterdamse jongeren. Dit leescadeau wordt vormgegeven door Leopold Uitgeverij en Pavlov Uitgeverij. Er verschijnen drie unieke boeken, passend bij de verschillende leerjaren. Naast steun van het BBO wordt dit cadeau mogelijk gemaakt door de steun van diverse partijen: stichting Zadelhoff cultuurfonds, APG, Rederij Kooij, OBA, Amsterdam Museum, Stichting De Schoolschrijver, Rotary Amsterdam en gemeente Amsterdam.

 

De oplevering staat gepland voor de tweede helft mei 2025. Na een feestelijke onthulling worden de boeken bezorgd op school. Leerkrachten en leerlingen kunnen er in de les en thuis mee aan de slag. Een blijvend aandenken aan hun jarige stad, Amsterdam 750.

 

Groep 1 tot en met 4 – kleurrijk voorleesboek ‘Feest in Amsterdam’ door Ellen Brudet

Leopold Uitgeverij realiseert het voorleesboek ‘Feest in Amsterdam’. Met dit voorleesboek worden leerlingen van groep 1 tot en met 4 laagdrempelig betrokken bij de viering. Een boek met feestelijke verhalen waar kinderen zich in herkennen en die zich afspelen in de stad waar zij opgroeien en zich ontwikkelen. Het inspireert kinderen tot lezen en schrijven en moedigt hen aan tot betrokkenheid bij hun stad en buurt. Een blijvend aandenken aan het 750-jarige bestaan van Amsterdam. De inhoud sluit aan op burgerschapsonderwijs: de diversiteit in Amsterdam en onze gedeelde geschiedenis. Met het boek komt aanvullend lesmateriaal. Ook geeft schrijver Ellen Brudet lezingen op scholen en in bibliotheken. Op vertoon van het boek krijgen de kinderen gratis toegang tot het Amsterdam Museum. Daar is tijdens Amsterdam 750 een tentoonstelling over de jarige stad.

 

Leopold is een kinder- en jeugdboekenuitgeverij waar al 100 jaar boeken verschijnen zoals

prentenboeken over Kikker en de tijdloze avonturen van Tonke Dragt. Het voorleesboek wordt geschreven door Ellen Brudet. Zij schreef eerder het boek ‘Bij ons thuis’ en ‘Overal Feest’. Ellen is tevens oprichter van Colourful Goodies, een winkel in Amsterdam Noord vol speelgoed waar ieder kind zich in herkent.

 

Groep 5 & 6 – uniek Doeboek ‘Het Grote Amsterdam Verjaarboek’ en speciaal lesprogramma met kinderboekenschrijver in de klas.

Voor de bovenbouw ontwikkelt uitgeverij Pavlov een uniek ‘doeboek’, met een editie voor groep 5 & 6 en een aparte editie voor groep 7 & 8. Tijdens het feestjaar kunnen de leerkrachten samen met hun leerlingen aan de slag met dit vrolijke doeboek. Op een interactieve manier worden leerlingen mee de geschiedenis ingenomen en het boek nodigt ze uit om samen na te denken (en te dromen) over het verleden, het heden en de toekomst van Amsterdam. Het zijn fraai uitgevoerde boeken, geschreven door Jan Paul Schutten, die al twee keer de Gouden Griffel won. In de boeken wordt op een creatieve wijze de vertaalslag gemaakt vanuit het programma van Amsterdam 750 en is ook de input verwerkt van een klankbordgroep van leerkrachten en schooldirecteuren van verschillende scholen. Het wordt een prachtig aandenken dat hun jarige stad dichterbij gaat brengen. Een boek dat alle leerlingen na afloop mee naar huis krijgen om voor altijd te bewaren als een mooie blijvende herinnering aan de 750ste verjaardag  van ‘hun’ Amsterdam.

 

Aanvullend biedt Stichting De Schoolschrijver een speciaal gratis lesprogramma aan voor groep 5 & 6, mede mogelijk gemaakt door Rotary Amsterdam en de OBA. De leerlingen werken toe naar de schrijfwedstrijd ‘Amsterdam van de toekomst’. Het lesprogramma bestaat uit een digibordles, inclusief lesvideo met een kinderboekenschrijver, die wordt gegeven door de leerkracht. De week erna komt er een Schoolschrijver in de klas om samen met de leerlingen de opdracht af te sluiten. Leerlingen schrijven het toekomstverhaal met behulp van het doeboek. De mooiste verhalen van de stad worden geselecteerd, gevolgd door een feestelijke afsluiting.

 

Groep 7 & 8 – uniek Doeboek ‘Het Grote Amsterdam Verjaarboek’

Net als groep 5 & 6 krijgen ook alle leerlingen van groep 7 & 8 een eigen Doeboek. Deze versie sluit aan bij hun leeftijd en niveau.

 

Uitgeverij Pavlov maakt unieke, op maat gemaakte boeken. Eerder realiseerden ze o.a. uitgaven in opdracht van het Rijksmuseum (Familiegidsen), Artis en ter gelegenheid van honderd jaar OBA. Zie ook www.pavlovpubliceert.nl

 

Van 27 oktober 2024 tot en met 27 oktober 2025 vieren we Amsterdam 750. Een jaar lang vol bijzondere activiteiten en feestelijkheden, ook in de klas. Kijk op www.amsterdam750.nl/indeklas voor het totaal aanbod.