Het lerarentekort in Amsterdam daalt voor het eerst sinds 2020, zo blijkt uit de jaarlijkse metingen van het leraren- en schoolleiderstekort door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het basisonderwijs is het tekort met 3,2% gedaald, in het speciaal basisonderwijs met 7,0%. Het lerarentekort is hiermee gedaald van 937 fte naar 723 fte, wat neerkomt op een daling van 214 fte.
Bovendien is de daling het sterkst op scholen waar de kans op een leerachterstand het grootst is. De daling is het sterkst op scholen met kinderen die opgroeien in wijken met meer achterstand. Daar is het tekort met een kwart gedaald, waarmee we de ongelijke verdeling van de tekorten over de stad zien afnemen (van 27,1% in 2023 naar 20,5% in 2024). Het gaat hier om de totalen van de scholen met een hoge tot zeer hoge weging samen.
Na jaren van intensieve gezamenlijke inzet van schoolbesturen, gemeente en samenwerkingspartners is dit geweldig nieuws, vindt Nils van Heijst, bestuurder van STAIJ: “We zien dat de gezamenlijke inzet in het Amsterdamse basisonderwijs effect heeft en daar zijn we natuurlijk blij mee. Tegelijkertijd kunnen we ons niet rijk rekenen. De tekorten zijn nog steeds fors en de ramingen laten zien dat de tekorten in 2027 en 2028 weer gaan oplopen. Onze gezamenlijke inzet zal dus keihard nodig blijven.”
Verder lezen:
Kamerbrief lerarenstrategie met bijlagen
Factsheet leraren- en schoolleiderstekort december 2024
Nieuwsbericht OCW: ‘Amsterdamse aanpak lerarentekort werkt: tekort daalt’
Personeelstekorten primair onderwijs peildatum 1 oktober 2024